Po obronkih Hrastnika

Po dolgem času, letos prvič, smo se zbrali člani planinske sekcije DI Hrastnik. Pohod je bil organiziran dne 24.06.2020. Zbralo se nas je le 8 članov, ki smo se podali iz tržnice proti Ribniku na vrhu Hrastnika oziroma Trbovelj. Tu smo krenili v gozd. Včasih smo gozdu rekli “mamule”, kako se pa uradno imenuje pa od nas nobeden ni vedel. V gozdu je polno kostanjevih dreves, tudi včasih smo tu nabirali kostanj. Po zelo strmi potki po gozdu smo prispeli na travnik in pot nadaljevali proti žrebrovem hribu. Nekateri smo ta hrib že obiskali, nekaterim pa je bil to prvi vzpon na ta precej visok hrib. Prečudoviti razgledi proti dolini Hrastnika, Kumu. Na hribu je vpisna knjiga, klopce za počitek, res lep prostor za razgled. Ta prostor z vpisno knjigo, je že pred leti uredil Nace Dušak, planinec, Hrastničan, ki je mu je ta prostor pomenil raj na zemlji. Danes ga pridno obiskujejo različni pohodniki, ker je blizu, ker je trening za tiste, ki radii hodimo in ker je res lepa razgledna točka sredi gozda.

Po kratkem počitku smo pot nadaljevali proti Katarini, Ojstrem. Med potjo smo občudovali lepo naravo, razglede na drugo stran proti Planini, opazili smo cerkev Sv. Ane . Ker je bila pot lahka, smo se tudi pogovarjali o ukrepu vlade da s 01.07.2020 uvede brezplačne medkrajevne prevoze.

Kar hitro smo prispeli do Ribnikov in torej naredili krog. Pot smo nadaljevali proti Pleskem, Prapretnem in proti Novem Dolu. Sonce je bilo zelo močno in za nami že dve uri in pol hoje, zato smo se odločili, da tokrat ne obiščemo Drage, ki je bila tudi v programu, pač pa pri Sparu zaključimo pot. Ob kavi smo se še pogovorili o naslednjem izletu, ki bo 23.07. 2020 na Celjsko kočo. Prevoz do Celja bomo opravili z vlakom z brezplačno vožnjo, če si bomo uredili pravočasno uredili kartico.

Hrastnik, 28.06.2020

Zapisala: A. Zvonka Zupančič
Slike: Alojz Jeraj

Comments are closed.