Delavnica na temo varnost starejših v prometu

V sklopu tedna varnosti invalidov v prometu je DI Hrastnik pripravilo delavnico, ki jo je vodil policist Policijske postaje Hrastnik Tomaž Kellner.
Opozoril je na nevarnost uporabe mobilnih telefonov v avtu, ki nemalokrat zakrivi spremembo smeri vožnje zaradi same koordinacije gibov in nezbranosti.
Pešec mora biti pri prečkanju ceste pozoren na oddaljenost vozila preden stopi na prehod. Prednost, ki jo imamo, ni zagotovilo, da bomo prečkali cesto varno, saj mora voznik varno in pravočasno ustaviti. Pri hitrosti 50 km/h potrebuje vozilo približno 30 metrov za zaustavitev.
Temna oblačila niso primerna za sprehode, predvsem v zimskem času, ko je že zelo kmalu tema. Oblečemo se v svetla oblačila oziroma uporabimo odsevni trak ali kresničko, saj bomo tako vidni že dosti prej, preden avto pride do nas.
Cesto prečkamo izključno na označenih prehodih. Varneje je narediti nekaj korakov več in priti na cilj, kot brezglavo tekati čez cesto.


Povedal nam je, kakšna je zakonodaja oziroma je sploh ni, glede električnih skirojev. Opozoril je na nevarnost rolanja po cesti oziroma pločniku, kjer je dovoljena hitrost 3-5 km/h, to je hitrost pešca.


Odgovarjal je na različna vprašanja. Izvedeli smo, kakšni so postopki urejanja postavitve prometnih znakov, prehodov, omejitev, itd. Za urejanje ceste po Hrastniku je odgovorna država, saj je cesta državna, cesta čez hrib v Trbovlje pa je še vedno v lasti rudnika in ima tako še vedno oznako industrijska cesta. Prav zaradi tega ni urejenih pločnikov in osvetlitve. Še enkrat je opozoril na vidnost pešcev, ki to cesto zelo radi uporabljamo za rekreacijo.


V vsesplošnem pogovoru nas je opozoril še na nevarnost interneta, predvsem družbenih omrežji in povečanje kraj v tem veselem decembru. Na voljo so bile različne brošure, ki nas na kratko opozarjajo oziroma obveščajo o različnih temah.


Odlično predavanje, zahvala gre Policijski postaji Hrastnik, ki nam je poslala domačina, ki razmere v Hrastniku dobro pozna.

Zapisala: A.Glinšek

Comments are closed.