Kopalni dan Terme Olimia Podčetrtek

Prvi četrtek v mesecu septembru smo se odpeljali na naš predzadnji kopalni dan v letošnjem letu v Terme Olimia Podčetrtek. Ko smo ob sedmi uri zjutraj vstopali na tržnici na avtobus je že sijalo sonce. Predsednik je pozdravil vseh osemintrideset udeležence kopanja. In ker je imel predsednik društva rojstni dan, smo mu zapeli in zaželeli vse najboljše. Tako smo dan začeli z pesmijo in dobro voljo. Žal pa do Podčetrtka nismo našli nobene odprte gostilne za jutranjo kavo, zato smo si prvo kavico privoščili v mestu Podčetrtek. Kljub jutranji uri je bilo mesto že zelo živahno in prijetno. Ob deseti uri smo se zbrali na kopališču Terme Olimia.

V novem razgibanem kompleksu je vsak našel nekaj zase, bodisi na bazenih, na hitri reki ali pa na vodnih masažah. Večina  je uživala na zunanjem bazenu in se prepustila blagodejnosti termalne vode in sonca.

Po plavanju v bazenih smo se odžejali in si potešili lakoto v restavraciji Vzemi energijo. V samopostrežni restavraciji si je vsak izbral svojo kosilo. Po kosilu smo skočili še malo v vodo potem pa se odpravili na avtobus.

Ogledali smo si majhno vasico Olimje, kjer leži Minoritski samostan in zelo znana Čokoladnica.

V čudoviti baročni cerkvi z veličastnimi črno-zlatimi oltarji smo poslušali o nastanku samostana. Pater nam je zelo slikovito in na kratko predstavil zgodovino samostana in v pritličju stolpa pokazal staro samostansko lekarno s freskami, na katero so patri minoriti zelo ponosni, saj še danes nadaljujejo tradicijo patrov pavlincev. Pred samostanom so obnovili čudovit zeliščni vrt in zasadili več kot 200 vrst zdravilnih zelišč. V pritličju imajo tudi prodajalno čajnih mešanic, tinktur in mazil.

Skozi zeliščni vrt nas pot vodi do Čokoladnice Olimje, kjer domače roke izdelujejo čokolado z ljubeznijo. Po kratki predstavitvi njihove zgodovine  in degustaciji smo si ogledali ogromen prodajni program bombonjer, pralinejev, tabličnih čokolad, čokoladnih figur in želejev. Ugotovili smo, da se ni tako enostavno odločiti, kaj čokoladnega bi kupili.

Sprehod po vrtu, sonce in čokolada nas je utrudilo, postali smo utrujeni in žejni, zato smo se odločili, da se ustavimo še v eni poznani pivnici v Olimjah, to je Domačija Haler. Na domačiji nudijo domače pivo, ki ga varijo sami v lastni mini pivovarni. Na njihovi terasi smo se ohladili in okrepčali. Da ne bi šli domov po isti poti, smo se odločili , da gremo domov mimo Podsrede, kjer smo videli čudovit grad in romarsko pot, Senovo, Brestanico, Sevnico, Radeče Hrastnik.

Zelo zadovoljni in s prelepimi vtisi celega dne smo se v poznem popoldnevu vrnili domov.

Comments are closed.