Usposabljanje za aktivno življenje in delo v Moravskih Toplicah
Moravske Toplice, 19. in 20. maj 2017

19. in 20. maja 2017 je v Moravskih Toplicah potekal seminar s tematiko: Usposabljanje za aktivno življenje in delo. Udeležili sva se ga Smajlagić Ajša in Rastoder Šaha.

Prvi dan je v dopoldanskih urah potekalo predavanje na temo "Glavobol: Vrste glavobolov, nevarni glavoboli in nenevarna vsakdanja nevšečnost: Kdaj moramo na preiskave?" Predaval je dr. Ladislav Golouh. Dr. je predaval o tem, kako prepoznati vrste glavobolov in njihove vzroke ter, kdaj je resnično potrebno oditi k zdravniku zaradi glavobola. Temo je razlagal na zelo šaljiv način tako, da je bilo predavanje zelo zanimivo. V popoldanskem času je potekalo delo v delavnicah.

Ajša Smajlagić se je udeležila delavnice na temo: "Preobremenjenost in izgorevanje - 5 zjutraj pa že zamujam!", ki jo je vodila dr. Zdenka Wltavsky. Po krajšem predavanju in ogledu filma na temo preobremenjnosti so izpolnili anketo za spoznavanje svojih občutkov, do določenih primerov, nato pa so še na zadanih primerih odgovarjali, kako bi razreševali določene situacije, če bi se jim kdaj, pripetile.

Rastoder Šaha sem se udeležila delavnice na temo: Zavod RS za zaposlovanje - Storitve za invalide, ki jo je vodila prof. Lea Kovač. Po krajši predstavitvi udeležencev nam je profesorica predstavila "Storitve za invalide, ki jih ponuja ZRSZ (zavod RS za zaposlovanje)", kot so Pravice zaposlenih in nezaposlenih invalidov, kam se je treba obrniti če izgubimo zaposlitev, kakšne pravice imamo na  zavodu za socialno delo... Za tem smo na lastnih primerih prihajali do želenih informacij, ki jih je prof. preučila in podala odgovore na zadane primere. Pogovor je potekal sproščeno in poučno. Zelo sem bila zadovoljna s sodelovanjem na omenjeni delavnici. Zvečer smo imeli še družabno srečanje.

Naslednji dan je v dopoldanskem času potekalo predavanje na temo: Pacientove pravice, ki ga je vodila ga. Vlasta Cafnik. Ga. nam je predstavila "Zakon o pacientovih pravicah", ter nam obrazložila določene točke pacientovih pravic in dolžnosti, ter kam se lahko obrnemo v slučaju kršenja teh pravic in postopkih pri reševanju sporov. Predavanje je bilo zelo poučno in zanimivo. Po kosilu nama je ostalo še nekaj časa za uživanje v prelepem vremenu Moravskih Toplic, ki nas je malo tudi presenetilo tako, da sva odšli domov malce opečeni od sonca :) a polni novih poučnih znanj, ki so nam jih predstavili predavatelji.

Zahvalila bi se gospodu predsedniku Žagar Rajku, da se je spomnil name in mi ponudil obisk omenjenega seminarja, in upam, de se me bo še kdaj spomnil ;)

 

Šaha Rastoder