Otvoritev 100. razstave slikarja Jožeta Barachinija
Radeče, 20. junij 2015

 

Ponosna in z velikim spoštovanjem sem se odzvala vabilu dolgoletnega člana društva invalidov Hrastnik in velikega umetnika, g. Jožeta Barachinija, na njegovo jubilejno 100. samostojno retrospektivno slikarsko razstavo z naslovom „Poklon kulturi”.

Odprtje razstave je potekalo v soboto, 20. junija, v prijetnem okolju Caffe galerije v Radečah.   Na ogled so bila razstavljena umetniška dela, ki so prikazovala opus slikarjevih del od začetka ustvarjanja do čisto zadnje stvaritve. Za enkrat zadnje delo slikarja Jožeta Barachinija je tako slika v čast gostu, g. Rafku Irgoliču, ki je umetniku Barachiniju na čast in nam v veselje odpel tudi svoje najljubše pesmi.

Kulturni program sta čudovito popestrili mojstrica s citrami Jasmina Levičar in odlična sopranistka Martina Zapušek, ki sta nam s svojo melodijo in glasom pričarali lepe spomine.

Ob zaključku uradnega dela otvoritve so svoje poznavanje g. Barachinija s svojimi besedami opisali tudi gostje: Ivan Sivec, Nada in Rafko Irgolič, župan občine Radeče Tomaž Režun, Veronika Drašček in ostali gostje. Iz vsega povedanega je bilo čutiti spoštovanje in prijateljske vezi, ki jih zna gospod Jože Barachini tako lepo prepletati. Vse skupaj je v prijetno celoto povezovala ga. Boža Herek.

Bil je zelo prijeten sobotni večer…


Jerica Laznik