Oktobrski planinski pohod
Kovk, 6. oktober 2015

 

V letošnjem programu Planinske sekcije DI Hrastnik smo si zadali (planirali), da bomo obiskali tudi domače kraje - zaselke z okolico. Pričeli smo spomladi s pohodom v Boben in čez Katarino. Za zaključek leta pa smo se odločili, da se odpravimo na Kovk.

Tako se nas je 6. oktobra ob 9. uri na Tržnici v Hrastniku zbralo 28 udeležencev. Z avtobusom smo se peljali do Turja. Od tam smo peš krenili po makadamski poti proti Kupči vasi. Kraj Kovk sestavljajo zaselki Mačkovec, Kupča vas, Jesenovec in vas Kovk. Vas šteje cca 100 prebivalcev in leži na planoti, ki se razteza nad dolino Save na nadmorski višini cca. 600 m - (vrh 659 m). Hodili smo skozi gozd, ki se že odeva v  čudovite jesenske barve.

Šli smo mimo ekološke kmetije Bokal, kjer nas je gospodar dohitel, ko smo bili že skoraj za ovinkom in nam podaril slastne, sočne hruške. Nadaljevali smo pot proti Mačkovcu in obšli zaselek Jesenovec. Predsednica KS Kovk, ga. Darinka Ostanek, je bila naša vodička, ki nam je predstavila zgodovino in  znamenitosti kraja. Po zanimivi gozdni poti smo prišli v vas Kovk, kjer nas je sprejel g. Janez Homšek. Je mladi gospodar na ekološki kmetiji z dopolnilno dejavnostjo s svojo družino. S svojim vsakodnevnim delom jim veliko pripomore tudi njegova mama Ivi. Ekološko kmetovanje je posebna oblika kmetijske pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Je način kmetovanja v smislu tla - rastline - živali - človek. Povedal nam je veliko zanimivosti glede njihove kmetije. V glavnem se ukvarjajo z živinorejo. Imajo namreč krave dojilje, ki se prosto pasejo. Na pašnikih pa kraljujeta tudi dva konja. G. Janez nam je predstavil  tudi delo v mlinu. Začetki le-tega segajo v leto 1860. Od žit največ sejejo pšenico in piro. Na kmetiji smo se tudi okrepčali z domačimi sokovi in likerjem iz divjih češenj ter dobrim domačim kruhom in govejo suho salamo.

Po prigrizku smo se odpravili skozi vas do Doberškovih. Med potjo nas je ga. Darinka opozorila tudi na keltsko grobišče. Glede na to, da smo na naših zadnjih dveh pohodih prihranili nekaj denarja, smo si privoščili dober bograč z jabolčnim zavitkom na kmetiji Doberškovih. Tu so nas gostoljubno sprejeli. Posedli smo se v domiselno urejen prostor obdan z lesom, ki je pokrit s slamo. Polepšajo ga pa tudi izdelki, ki imajo že svojo zgodovinsko vrednost. Gospa Majda nam je skupaj s hčerko Andrejo in snaho Simono povedala marsikaj zanimivega. Ob kavi ali čaju oz. moštu je bilo naše druženje prav prijetno. Ob koncu smo se zahvalili še voditeljici planinskih pohodov DI Hrastnik Zvonki Zupančič za ves trud in organizacijo, ki jo ima čez leto, da se imamo prijetno in obiščemo kraje, kjer še večina udeležencev poprej ni bila. Ob 15. uri smo se poslovili od prijaznih in gostoljubnih Doberškovih ter se vrnili v dolino z avtobusom.

 

Dragi Zelenik