Delavnica spoznavanja in uporabe zdravilnih zelišč
Radenci, 15. - 22. april 2016

 

V mesecu aprilu je v prostorih društva invalidov v Radencih potekala sedemdnevna delavnica na temo »Zdravilna zelišča«. Vseh sedem udeležencev iz raznih društev Slovenije je prijazno sprejela mentorica ga. Magdalena Bruder.  Naš delovnik je trajal kar od jutra do večera, saj nam ni nikoli zmanjkalo zanimivih tem in dogodkov. Glavni poudarek delavnice je bil spoznavati in pravilno uživati zdravilna zelišča in izdelovati namaze ter napitke. Osrednja tema delavnice so bili pripravki iz ingverja, čilija, rdeče pese, koprive ter avokada. Vsak večer smo si pripravljali kefir, zjutraj pa energijske napitke in razne čaje.


Iz plodov divjega kostanja smo naredili kremo, ki blaži revmatična obolenja in je primerna za masaže celega telesa in blagodejno deluje na notranje in zunanje krčne žile. Naredili smo si zeliščno kremo iz destilatov   arnike, ognjiča, šentjanževke in kamilice. Iz destilatov timijana, rožmarina in sivke pa smo naredili kremo, ki je primerna za zdravljenje kožnih bolezni,  uničuje glivice in pomirja sluznico. Seznanili smo se tudi z zdravilno rastlino z imenom kordabenedikta in njeno zdravilno močjo. Izdelali smo si obliže za lajšanje bolečin v sklepih, ter razne pripravke za razkuževanje ust in žrela.


Seveda pa nismo pozabili na rekreacijo, saj smo vsako dopoldne pridno telovadili in se udeleževali triurnega kopanja v zdravilišču. Pri tem nam pa ni nikoli zmanjkalo dobre volje in zabave, saj smo se odlično razumeli in sklenili nova prijateljstva.


Dnevi so prehitro minili.  Domov smo odšli z veliko novega znanja, odličnimi izdelki za kar se moramo zahvaliti res dobri mentorici.

Mihaela Deželak