40-letnica Društva invalidov Hrastnik
Hrastnik in Dol pri Hrastniku, 21. in 28. junij 2013

 

Društvo invalidov Hrastnik (DI Hrastnik) letos obeležuje 40-letnico delovanja. Takšno obdobje delovanja v korist invalidov se spodobi tudi primerno proslaviti, zato je društvo pripravilo različne prireditve ob tem jubileju.

V petek, 21. junija je DI Hrastnik najprej ob 10. uri pripravilo slavnostno otvoritev območne razstave ročnih del društev invalidov Koordinacije Zasavje-Posavje. V Galeriji delavskega doma Hrastnik so tako raznovrstne izdelke ročnih del razstavljala društva invalidov od Litije do Brežic. Ročne umetnine so bile na ogled vse do 19 ure. Še pred zaprtjem območne razstave ročnih del, in sicer ob 17. uri, pa se je v sosednji gledališki dvorani Delavskega doma Hrastnik začela proslava ob 40-letnici DI Hrastnik.

Proslavo je slavnostno otvoril moški pevski zbor Svoboda Hrastnik s slovensko himno, nato pa sta skoraj polno dvorano pozdravila predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar in župan občine Hrastnik Miran Jerič. Njunima pozdravoma je sledil govor slavnostnega govornika proslave - predsednika Zveze delovnih invalidov Slovenije (ZDIS) Draga Novaka.

Po zaključenih slavnostnih besedah je moški pevski zbor Svoboda Hrastnik poskrbel za krajši kulturni progam, nato pa je sledila podelitev nagrad ZDIS in nagrad DI Hrastnik. V hrastniški dolini imamo kar nekaj entuziastov, ki prispevajo svoj prosti čas in znanje za delovanje in razvoj DI Hrastnik. Kar 25 članic in članov je prejelo priznanje DI Hrastnik za aktivno delo oz. za izjemne športne dosežke, posebni društveni priznanji pa sta prejeli tudi ZDIS in Občina Hrastnik. Poleg tega so najbolj zaslužni posamezniki za razvoj DI Hrastnik prejeli tudi  posebna priznanja Zveze delovnih invalidov Slovenije. Častni znak ZDIS je tako prejel dolgoletni predsednik DI Hrastnik Zvone Majes, pisna priznanja ZDIS pa so prejeli: zdajšnji predsednik DI Hrastnik Rajko Žagar, dolgoletna finančna knjigovodkinja in vodja kulturnih dejavnosti v DI Hrastnik Minka Rizvič ter župan občine Hrastnik Miran Jerič. Za izjemno dobro dolgoletno sodelovanje z DI Hrastnik je predsednik društva podelil še posebno jubilejno darilo županu Miranu Jeriču – župan je prejel sliko svoje rojstne hiše akademskega slikarja Jožeta Barachinija.

Po podelitvi priznanj je sledil še krajši kulturni program v izvedbi moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik, nato pa je uradna napovedovalka in povezovalka programa Andrejka Erman povabila vse navzoče še na jubilejno pogostitev in druženje v avlo Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik. 21. junij smo tako res v celoti posvetili 40-letnici DI Hrastnik, saj smo že ob 10. uri otvorili Območno razstavo ročnih del društev invalidov, nekaj po 21. uri zvečer pa smo zaključili z druženjem v avli Osnovne šole narodnega heroja Rajka.

S tem pa še nismo izvedli vseh prireditev, s katerimi smo obeležili 40-letnico našega društva. 28. junija smo namreč organizirali ob 16. uri še prijateljska športna srečanja članov DI Hrastnik in ostalih Hrastničanov v balinanju in pikadu. Balinali smo na balinišču na Dolu pri Hrastniku, pikade pa metali v gostišču Porto Pub v Hrastniku. Udeležba športnih srečanj res ni bila množična, nas je pa razveselilo, da so se nam pridružili celo posamezniki iz drugih občin. Seveda pa je bil glavni namen športnih srečanj druženje in zabava. In to nam je uspelo!


Predstavnik za stike z javnostjo
Gregor Erman