Srečanje KOO Zasavje-Posavje
Podkum, 6.6.2015

 

V soboto, 6. junija, smo se v prijetnem okolju Hiše domačih okusov Pr' Čop na Podkumu zbrali članice in člani društev invalidov Koordinacije Zasavje-Posavje (KOO Zasavje-Posavje). Koordinacija Zasavje-Posavje je ena izmed 11 regijskih koordinacij, ki jih je za lažje delovanje in boljšo povezanost z občinskimi društvi invalidov (DI) ustanovila Zveza delovnih invalidov Slovenije (ZDIS). Tako smo se na prvem, torej tudi zgodovinskem srečanju invalidov KOO Zasavje-Posavje, zbrali članice in članov DI občine Brežice, DI Krško, DI Sevnica, DI Radeče, DI Hrastnik, DI Trbovlje, DI Zagorje ob Savi ter Medobčinskega društva invalidov občin Litija in Šmartno pri Litiji. Prvo tovrstno srečanje je bilo resnično množično obiskano, skupaj nas je bilo namreč kar preko 400.

Nekaj minut po 10. uri smo začeli z uradnim uvodnim programom, ki sem ga vodil Gregor Erman. V sklopu tega programa je najprej vse zbrane nagovoril predsednik KOO Zasavje-Posavje Rajko Žagar, nato pa so sledili še pozdravi župana občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana, županje občine Trbovlje Jasne Gabrič, podžupanje občine Litija Lijane Lovše in našega gostitelja – ambasadorja zasavske kulinarike in kuharskega mojstra Lojzeta Čopa. Seveda smo med pozdravi in predstavitvijo aktivnosti, ki smo jih pripravili za udeležence srečanja, poskrbeli tudi za kulturni program, ki so ga izvedle članice Ženskega komornega pevskega zbora DI Zagorje ob Savi, člani Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik ter zakonca Jože in Vida Sladič na harmoniki.

Po zaključku uvodnega uradnega dela smo se kaj hitro začeli vrteti ob zvokih in pesmih ansambla Cvet, nato pa je sledil že prvi obrok – pravi zasavski ajmoht s svinjskim mesom. Udeleženci srečanja smo občudovali hitrost in spretnost gostinskega osebja ter mojstrstvo kuharjev Hiše domačih okusov Pr' Čop, saj smo bili prav vsi zelo hitro postreženi, ajmoht je bil pa fantastičen. Tako hitro in s tako okusnim obokom zadovoljiti več kot 400 posameznikov nikakor ni mali zalogaj.

Komaj smo se dobro najedli, že smo se spet vrteli na plesišču, se prijavljali na sodelovanje v družabnih igrah pikada in metanja krogcev v talno tarčo ter tudi oddajali svoja mnenja o dolžini poprej prikazane zelo dolge suhe salame. Za najboljše oz. najspretnejše v družabnih igrah smo pripravili praktične nagrade, tisti, ki bo uganil dolžino prikazane salame do milimetra natančno oz. se bo s svojo napovedjo najbolj približal dejanski dolžini salame, pa bo postal nov lastnik salame velikanke. Tako smo ob lepem vremenu resnično uživali v kramljanju, plesu, družabnih igrah in ugibanju dolžine salame. Seveda smo vmes potrebovali tudi nekaj odmora, takrat pa nas je gostinsko osebje Hiše domačih okusov Pr' Čop znova razvajalo z vzorno strežbo, v katero je sodil tudi nov obrok zasavske hrane: svinjski zrezek v okusni omaki s pestro prilogo, v kateri ni manjkal niti čemaž.

Kaj hitro je ura kazala 15 in 30 minut, ko smo razglasili najboljše posameznike v družabnih igrah in razkrili dejansko dolžino prikazane salame. Najprej smo razglasili najboljše posameznice pri metanju krogcev v talno tarčo. Izmed sodelujočih žensk so bile pri metanju krogcev najbolj natančne:
1. mesto: Olga Likar (16 točk),
2. mesto: Cvetka Vavtar (14 točk),
3. mesto: Štefi Gričnik (13 točk).
V moški konkurenci pa smo podelili kar 4 nagrade, saj sta dva metalca obročkov osvojila tretje mesto. Končna razvrstitev je bila naslednja:
1. mesto: Jože Stopar (20 točk),
2. mesto: Dobrivoje Ivanovič (19 točk),
3. mesto: Ante Jolić in Zvone Majes (13 točk).

Napeto in zanimivo je bilo tudi pri metanju pikad (7-krat po 3 meti). V ženski konkurenci so bile najnatančnejše:
1. mesto: Štefi Gričnik (358 točk),
2. mesto: Nada Kralj (320 točk),
3. mesto: Jerica Laznik (295 točk).
V moški konkurenci so se pri metanju pikad najbolj izkazali:
1. mesto: Zvone Plazar (360 točk),
2. mesto: Alojz Ceglar (337 točk),
3. mesto: Zvone Poznič (312 točk).

Vsem najboljšim posameznikom v družabnih športnih igrah je predsednik KOO Zasavje-Posavje Rajko Žagar podelil praktične nagrade, nato pa smo skupaj nestrpno čakali še na razkritje dejanske dolžine prikazane salame velikanke in seveda na tistega, ki je najbolj natančno napovedal njeno dolžino. Predsednik KOO Zasavje-Posavje je odprl ovojnico, v kateri je bilo navedeno, da dolžina prikazane salame znaša natanko 1860 mm. Prav takšno dolžino salame je v imenu svoje žene Milene, ki se ni uspela udeležiti srečanja, ocenil tudi Janez Slokan. Tako je uradno postala nova lastnica salame velikanke Milena Slokan, čeprav je na srečanju sploh ni bilo. Seveda je Janez obljubil, da bo salamo predal svoji ženi, še prej pa se je velikodušno odločil, da bo salamo velikanko prerezal na pol in polovico delil med udeleženci srečanja. Seveda smo se ostali z veseljem postavili v vrsto in čakali na svoj košček okusne salame, ki jo je še prehitro zmanjkalo.

V tako prijetnem razpoloženju smo se družili vse do 16. ure, ko so začele odhajati prve skupine udeležencev srečanja, sicer pa nam je ansambel Cvet igral še vse do 17. ure in 30 minut, potem pa smo se proti domu odpravili še zadnji veseljaki.

Prevladoval je občutek, da smo prav vsi veseli in zadovoljni zapuščali Podkum. Prvo srečanje članic in članov društev invalidov KOO Zasavje-Posavje je tako nedvomno uspelo. Seveda pa
se moramo za takšen uspeh najprej zahvaliti izvrstnemu gostinskemu osebju Hiše domačih okusov Pr' Čop, županom zasavskih občin za finančno podporo srečanju, številnim posameznikom, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi srečanja, ter seveda vsem udeležencem prvega tovrstnega srečanja invalidov iz Zasavja in Posavja. Iskrena zahvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k tako uspešni izvedbi prvega srečanja članic in članov društev invalidov KOO Zasavje-Posavje.

 

Gregor Erman