Ekskurzija v Lepoglavo (Hrvaška)
Krapina in Lepoglava, 11. julij 2015

 

Društvo invalidov Hrastnik je v soboto, 11. julija, organiziralo ekskurzijo v Lepoglavo v Hrvaško Zagorje. Tako smo nadaljevali z mednarodnim sodelovanjem našega društva, kajti lansko leto so nas na osnovi dogovora s članom Društva invalidov občine Brežice Jankom Zorčičem obiskali članice in člani Kulturno umetniškega Društva Lepoglavski Pušlek iz Hrvaškega Zagorja, ki so nam uprizorili veseloigro Stari Grijeh.

Letos smo se odločili vrniti obisk prijaznim Lepoglavcem in ob 7. uri krenili s hrastniške tržnice proti Hrvaški, z nami pa je bil znova Janko Zorčič, član Društva invalidov občine Brežice, ki nam je znal slikovito opisati potek ekskurzije. Vozili smo se preko Celja, Šentjurja in Šmarja pri Jelšah proti Rogatcu, kjer smo imeli prvi 20-minutni postanek za jutranjo kavico, nato pa smo nadaljevali naprej proti mejnemu prehodu Dobovec in preko državne meje z Republiko Hrvaško, ki smo jo zelo hitro prečkali.

Ob predvidenem času smo prispeli v Krapino – mesto, ki je v svetu znano po najdbah  pračloveških ostankov na Hušjakovem bregu. Na ta lep, sončen in vroč poletni dan smo bili v senci mogočnih dreves najprej deležni ogleda 15-minutnega filma, nato pa sta nas lokalna vodiča vodila v dveh skupinah skozi muzejski prostor.

Po nekaj več kot uro trajajočem ogledu muzeja v Krapini smo zadovoljni nadaljevali pot po Zagorskih gričih preko Gornjega Jesenja in Bednje do Lepoglave, kjer je bila tudi naša končna postaja današnje ekskurzije. V Lepoglavi nas je pričakala lokalna vodička, ki nas je vodila po samem kraju in nas hkrati seznanjala z njegovo zgodovino. Tako smo si ogledali tudi notranjost tamkajšnje cerkve, ki letos praznuje že 600-letnico izgradnje. V cerkvi nam je g. župnik opisal novejšo zgodovino te cerkve in omenil tudi to, da je cerkev imela zazidane vse vhode skoraj 40 let. Ob zaključku razlage je še posebej izpostavil orgle v cerkvi, ki so najstarejše cerkvene orgle v vsej Evropi. Preden smo se poslovili, si je g. župnik zaželel še, da mu zapojemo tudi mi kakšno cerkveno pesem v Slovenskem jeziku. Po zapeti pesmi smo se v prostorih župnijskega urada le še vpisali v knjigo vtisov in jasno zapisali, kdo smo, koliko nas je in od kod prihajamo.

Nadaljevali smo z ogledom kraja in si ogledali še del najstrožjega hrvaškega zapora, seveda z zunanje strani. Vodička nam je na kratko povedala šalo, ki pa je povsem resnična in se glasi takole: „Ko prideš v center Zagreba, potrebuješ 2 uri da prideš iz centra. Ko prideš v center Lepoglave, pa potrebuješ najmanj 10 let…“. Najstrožji hrvaški zapor se namreč nahaja v samem centru Lepoglave.
Napočil je čas kosila in v zaporniški restavraciji nas je osebje lepo postreglo z okusnim kosilom. Po kosilu smo imeli skoraj 2 uri prostega časa za ogled raznih stojnic, ki so bile postavljene pod mogočnimi drevesi mestnega parka. Med vsemi stojnicami smo se vsekakor najdlje zadrževali pri stojnici Kulturno umetniškega Društva Lepoglavski Pušlek, kajti še vedno imamo v lepem spominu veseloigro Stari grjeh, ki so nam jo lansko leto uprizorili članice in člani tega društva. Tudi prisotni člani Kulturno umetniškega Društva Lepoglavski Pušlek so nas takoj prepoznali in nas pogostili z različnimi Zagorskimi dobrotami, stekla pa je tudi kakšna tekoča zadeva. Seveda smo se kaj hitro zapletli v prijeten klepet in obujali spomine na lanskoletno snidenje. Hvala članom Kulturno umetniškega Društva Lepoglavski Pušlek za tako prijetno dobrodošlico.

Čas je kar prehitro mineval, mi pa smo bili dogovorjeni še za obisk Stare Dragecove hiše. Do tja je bilo sicer potrebno krajše pešačenje, ampak po vseh dobrotah, ki smo jih ta dan že zaužili, se je sprehod kar prilegel. Seveda smo vsi zmogli pot do Stare Dragecove hiše, tam pa so nas domačini znova pogostili s pečenimi zagorskimi štruklji, kavo in sokovi, pa tudi kakšen šilček se je obrnil.

Nekje ob 18. uri smo se vsi veseli, zadovoljni in polni doživetij vrnili nazaj na naš avtobus in se začeli vračati proti domu, kamor smo srečno prispeli približno ob 20.30 uri.

Ob koncu poročila bi se rad še enkrat iskreno zahvalil vsem udeležencem ekskurzije v Lepoglavo in našemu prijatelju, članu Društva invalidov občine Brežice, Janku Zorčiču, ki nam je s svojimi opisi in poznavanjem območja še dodatno popestril zanimivo ekskurzijo.

 

Predsednik Društva invalidov Hrastnik
Rajko Žagar